• Aktualitások
 • Képzéseink
 • Irodalom
 • Oktatóink
 • Mintatanterv
 • Blog
 • Jelentkezés
 • Kapcsolat
 • Mi az a lean?
 • Előadás
 • Moodle
 • Galéria
 • A túlélés kulcsa a rugalmas reagálás a folyamatos piaci változásokra - cikk a BME.hu-n a lean módszertanról

A felvétel feltétele

 

Képzési tájékoztató mérnököknek
Teljes körű tájékoztató megtekinthető és letölthető PDF formátumban:  PDF 
Képzési tájékoztató mérnöki oklevéllel nem rendelkezőknek
Teljes körű tájékoztató megtekinthető és letölthető PDF formátumban:  PDF 

 

A képzésről

A képzési idő: 2 félév

A képzés kezdete: 2016. szeptember

A képzési összóraszáma: 240 óra

A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit

A képzési formája: levelező, képzési napok minnden második péntek délutánonként és szombaton (félévenként 8 hétvége).

A képzési helyszíne: BME, külső vállalati helyszín.

A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Lean folyamatfejlesztő szakmérnök/Lean folyamatfejlesztő specialista (a képzésnek megfelelően)

A képzések ára: 280.000 Ft/félév

 

 

toyotamodszer

Jeffrey K. Liker

A Toyota-módszer

14 vállalatirányítási alapelv

leanszeml

James P. Womack – Daniel T. Jones
Lean szemlélet
A veszteségmentes jól működő vállalat alapja

vezetok

Kővári Róbert
Vezetők a gáton (ingyenes)
Gondolatok egy lean vállalatról

leanszotar

Kosztolányi János – Schwahofer Gábor
Lean szótár (ingyenes)

lts

Mike Rother – John Shook
Tanulj meg látni

mtl

John Shook
Vezesd a tanulást

zsal

Kosztolányi János – Schwahofer Gábor
Zsebedben a lean sorozat

lfg

Robert Martichenko
Elemi lean
Mindent, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam

gembasetak

Jim Womack
Gemba-séták

leanstartupB1-

Eric Ries
Lean Startup
Hogyan tegyük ötleteinket sikeressé és fenntarthatóvá?

kazen_ex

Toshiko Narusawa és John Shook
Kaizen Expressz

borito

Rother, Mike
Toyota-kata

Az oktatók kiválasztásánál a legfontosabb szempontok a szakmai ismeretek és az előadói képességek voltak. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink korszerű és használható ismereteket kapjanak befogadható és élvezetes formában.

 

 

 

BK_150_narancsDr. Bóna Krisztián logisztikai rendszertervező, tanúsított logisztikai szakértő, az MLBKT logisztikai magisztere, tréner

 

A Műegyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékén egyetemi docens, tanszékvezető helyettes, a logisztikai rendszertervezéshez és modellezéshez kapcsolódó témakörök vezető oktatója. Gyakorlati munkája során az elmúlt évtizedben az Adversum színeiben projektgazdája volt számos sikeres, főként nagyvállalati környezetben megvalósított raktári, valamint termelési rendszer, illetve folyamat kialakításának. Az általa gondozott K+F projektekben logisztikai rendszerek működésének matematikai modellezésével, a mesterséges intelligencia megoldások logisztikai alkalmazásával, valamint a városellátási (city) logisztikával foglalkozik. Szívügye a korszerű optimalizálási módszerek gyakorlatban is alkalmazható logisztikai döntéstámogató megoldásokba való integrációja. Ennek kapcsán az Adversum szakértőjeként, főként szintén nagyvállalatoknál, több, a gyakorlatban azóta már bizonyított innovatív megoldás kifejlesztésében és bevezetésében vett részt. Emellett szakmai tanácsadóként Budapest city logisztikai rendszerének kialakításában is állandó fejlesztő, ötletgerjesztő és tudásmegosztó szerepet vállal. Az ezen a területen végzett tevékenységét 2012-ben a Radó Dezső díjjal ismerték el a hazai szakmai szervezetek. Mindezek mellett szakmai konferenciák és workshopok rendszeres előadója, illetve vállalati kihelyezett és nyílt tréningek vezető trénere. Az MLBKT tagja, az MTA Logisztikai Osztályközi Állandó Bizottságának állandó meghívottja.

 

Oktatott tárgyak: Logisztikai rendszerek és folyamatok, Termelési rendszerek és folyamatok, Folyamatirányítás

Telefon: +36 1 463 5744

E-mail: krisztian.bona@logisztika.bme.hu

 

 

 

Géczi Rudolf vállalati munka- és környezetvédelem szakértőG_R_N

 

Több mint 15 éve foglalkozik vállalati munka- és környezetvédelemmel, jelenleg az Exide Technologies Vállalatcsoport Európai EHS Igazgatója.

A Műegyetemen a Munkavédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés keretében 2011-től oktatja a szakmai kommunikáció tantárgyat, célja, hogy a képzésben résztvevő szakemberek könnyebben érvényesüljenek, megfelelő kommunikációval a döntések során kellő befolyással bírjanak.

Szakmai pályafutása során a gyakorlatias, emberközpontú megoldások vezették, számos nemzetközi erőművi turbinatelepítés, illetve karbantartási projekt, a kecskeméti Mercedes gyár építésének munkavédelmi projektirányítása, valamint a feltörekvő piacok munka- és folyamatbiztonságát kialakító „2012 Budapest Statement”-et szakmailag kidolgozó nemzetközi konferencia megszervezése köthetők hozzá.

Eric Hoffer szavait tekinti irányadónak: „A mélyreható változások idején azoké a jövő, akik tanulnak. Azok pedig, akik tudni vélnek, hiszen sokat tanultak, tökéletesen be tudnak rendezkedni egy világba, mely többé már nem létezik…”

 

Oktatott tárgyak: Szakmai kommunikáció

Telefon: +36 30 200 9797

E-mail: office@alemonae.com

 

 

 


Krasz_150_NGerákné dr. Krasz Katalin munka és szervezet szakpszichológus, egyetemi adjunktus

 

Katalin 2000 óta HR tanácsadóként, trénerként és szervezetfejlesztőként dolgozik kis-, közép- és nagyvállalatoknál, a közszféra és versenyszféra szervezeteiben egyaránt.

Munkáira jellemző a komplex megközelítés, a rendszerszemlélet és a testreszabott, a szervezeti célokhoz, stratégiához és kultúrához illeszkedő módszerek, programok és rendszerek kidolgozása.

Szervezeti diagnózis készítésével, szervezeti elégedettség, elkötelezettség és szervezeti kultúra vizsgálattal, valamint munkahelyi terhelő tényezők feltárásával foglalkozik. Szervezetfejlesztésen belül elsősorban HR rendszereket alakít ki és vezet be (kiválasztási, teljesítményértékelési, képzési rendszer), valamint stratégatervező workshopokat, vezetőfejlesztő programokat és készségfejlesztő tréningeket tart. Szakmai tudását, tapasztalatait konferenciákon, egyetemi, céges oktatásokon, nyílt képzéseken, tréningeken osztja meg. Rendszeresen publikál emberi erőforrás menedzsmenttel és szervezetfejlesztéssel, kapcsolatos témákban. Szervezeti tanácsadók, munka és szervezetpszichológusok számára szakmai és módszer specifikus továbbképzéseket szervez és vezet.

 

Oktatott tárgyak: Szervezet- és munkapszichológia

Telefon: +36 30 299 0563

E-mail: krasz@erg.bme.hu

 

 

 

Kosztolányi János lean tanácsadó, trénerKJ_150_N (1)

 

János 2001 óta foglalkozik folyamatfejlesztéssel. 2007-től leannel kapcsolatos ismereteit japán gyártó cégeknél mélyítette el, 2009 óta lean tanácsadóként dolgozik. A Műegyetemen 2010 őszétől oktatja a Bevezetés a lean szemléletbe tárgyat, valamint 2010-ben megírta és azóta is fejleszti a Lean szótárt. A lean népszerűsítése érdekében több gyakorlati lean kézikönyvet fordított és adott ki. Elindított egy lean videóelőadás-sorozatot is, ahol az érdeklődők a lean alapjaival ismerkedhetnek meg. Utolsó tudásmegosztó projektje a Zsebedben a lean füzetsorozat megírása és kiadása volt. Szakmai konferenciák rendszeres előadója, 2014 januárjától az MLBKT Lean Tagozatának vezetője.

Az utóbbi években elsősorban gyártó vállalatoknál végzett oktatási és tanácsadási tevékenységet, de elégedett ügyfelei között a szolgáltató szektorban tevékenykedő cégek is találhatóak. A multinacionális cégeken kívül kis- és középvállalkozásoknál is bizonyította az alkalmazott módszer hatékonyságát és tanácsadói képzettségét.

 

Oktatott tárgyak: Lean szemlélet alapjai, Lean eszközök, módszerek, esettanulmányok I., Lean eszközök, módszerek, esettanulmányok II.

Telefon: +36 70 413 2990

E-mail: janos.kosztolanyi@kaizenpro.hu

 

 

 


Komocsin_150_NDr. Komócsin Zoltán egyetemi adjunktus

 

1979-ben végzett a Közlekedésmérnöki Karon. Azóta folyamatosan a tanszék oktatója. Az egyetemi, majd a BSc képzésen a számítástechnika és az elektrotechnika tárgyak gyakorlatvezetője. A szakirányú továbbképzés Szakmai kommunikáció és módszertan tárgy gyakorlatvezetője.

 

Oktatott tárgyak: Szoftverek a folyamatfejlesztésben

Telefon: +36 1 463 5533

E-mail: komocsin.zoltan@mail.bme.hu

 

 

 


KP_150_NDr. Kovács Péter egyetemi adjunktus, logisztikai tanácsadó

 

1971-ben szerezett diplomát a BME Közlekedésmérnöki Karán. Első munkahelyén, a Gépipari Technológiai Intézetben négy évig dolgozott beosztott kutatóként. Fő kutatási területe a raktár-technológiai módszerek elmélete, raktártervezési eljárások fejlesztése volt. 1975-től a BME Közlekedésüzemi Tanszékén tanársegédként, majd 1980-tól egyetemi adjunktusként dolgozik. A műszaki doktori címet 1979-ben szerezte meg. Oktatási és kutatási szakterülete a logisztikai rendszerek és folyamatok vizsgálata, tervezése, fejlesztése, valamint az üzemszervezési módszerek feltárása, elemzése. A kari graduális képzés keretében elsősorban az Üzemszervezés, a Szervezéselmélet, a Logisztikai rendszerek, a Szállítási logisztika, valamint a Szállítástechnika c. tantárgyak oktatásában vesz részt. Külső intézmények által szervezett közép-és felsőfokú szakmai továbbképző tanfolyamokon anyagmozgatási, raktározási és szervezési témakörökben tart előadásokat. Számos ipari megbízás keretében végzett szakmai tanácsadást, valamint logisztikai rendszerek (elsősorban nagykereskedelmi raktárak) tervezésében vett részt. 2013-óta (nyugdíjasként) az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszéken folytatja oktatói munkáját.

 

Oktatott tárgyak: Termelési rendszerek és folyamatok

Telefon: +36 1 463 5749

E-mail: peter.kovacs@logisztika.bme.hu

 

 

 

 


Agi_150_NDr. Kun Ágota munka és szervezet szakpszichológus, tanácsadó, tréner, egyetemi adjunktus

 

Ágota lassan 15 éve foglalkozik pszichológiai vizsgálóeszközök, tesztek, kérdőívek fejlesztésével, kialakításával, melyeket a megrendelő cégek kiválasztásra, személyzet átvilágításra, különböző képzési/fejlesztési programok megalapozásához használnak fel. Képzett trénerként évtizedes tapasztalattal rendelkezik különböző tréningek (vezetői készségfejlesztés, kommunikációs készség, konfliktus- és változáskezelés, stresszkezelés) programjai kidolgozásában és megvalósításában. Majdnem tizenöt éve oktat felsőoktatásban, elsősorban pszichológia alap- és mesterképzésben, de a felnőttképzés területén is nagy gyakorlattal rendelkezik. Az utóbbi években, legújabb érdeklődésének és szervezeti környezetben szerzett tapasztalatainak megfelelően, munkahelyi pszichoszociális kockázatértékeléssel, munkahelyi jóllétet növelő programok kidolgozásával foglalkozik. Igazi tudásmegosztónak tartja magát.

 

Oktatott tárgyak: Szervezet- és munkapszichológia

Telefon: +36 70 948 8255

E-mail: agotak@erg.bme.hu

 

 

 NZ_150_NNagy Zoltán közlekedés és gazdasági mérnök, mestertanár, tanúsított logisztikai szakértő, vezető tanácsadó, tréner

 

Közel harminc éve kezdett jelentősebb projektek tervezésében és megvalósításában közreműködni, kezdetben mint közlekedési hálózattervező mérnök, legutoljára pedig a Nemzeti Közlekedési Stratégia előkészítése során mint közlekedésgazdasági szakértő. Közben több, mint 20 éve kezdett oktatni először a BME Mérnöktovábbképző Intézetében különböző alkalmazott informatika tárgyakat, majd a Közlekedésgazdasági ill. Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszéken statisztika, közlekedés gazdaságtan, logisztikai menedzsment, projekt menedzsment tárgyak oktatójaként. Ezzel párhuzamosan számos közlekedési és logisztikai projekt során végzett szakértői-tanácsadói munkát.

 

Oktatott tárgyak: Projektmenedzsment

Telefon: +36 1 463 1054

E-mail: nagyz@kgazd.bme.hu

 

 

 


Mari_150_NDr. Koch Mária igazgató, munkabiztonsági és felnőttképzési szakértő

Jogász, felsőfokú munkavédelmi szakember és okleves vállalkozó-menedzser

 

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Munkavédelmi Továbbképző Központját vezeti.

Az elmúlt közel húsz évben munkavédelemmel foglalkozott, munkavédelmi szakkönyvek kiadásától, munkavédelmi szolgáltatások nyújtását át a munkavédelmi jogi és eljárási ismeretek oktatásán át, a munkahelyi egészséget és biztonságot érintő különféle területeken tevékenykedett. Számos munkavédelmi, vagy e szakterülethez kapcsolódó tananyag szerzője, lektora, illetve szerkesztője.

Elkötelezett a vállalatok munkavédelmi tevékenységének célirányos, gazdaságos és rendszerszemléletű fejlesztése iránt.

 

Oktatott tárgy: Munkavédelem és ergonómia

Telefon: +36 1 463 1192

E-mail: koch.mari@mail.bme.hu

 

 

Mischinger Gábor ergonómiai szakmérnökMischinger_150_N

 

Mischinger Gábor 1993 óta dolgozik a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékén, jelenleg laborvezetői beosztásban.

Anyagmozgató gépészmérnök, gép- és rendszertervező szakmérnök és ergonómiai szakmérnök. 2011-ben megkapta a CREE európai ergonómiai minősítését.

Tervezői és ipari gyakorlattal, valamint 20 év oktatói tapasztalattal rendelkezik.

Fő szakterülete az ergonómián belül az antropometria, a digitális embermodellezés és az ipari munkahelyek ergonómiai értékelése, fejlesztése. Ezek tárgykörökben oktat, kutat és szakértői tevékenységet is végez.

Oktatási gyakorlatát a BME ipari termék- és formatervezői, műszaki menedzseri, műszaki szakoktatói és munkavédelmi szakmérnöki szakán szerezte. Társas vállalkozásban több mint 10 éve részt vesz a felnőttképzésben, munkahely-ergonómiai kurzusok elméleti és gyakorlati oktatójaként.

2012-13-ban Az Óbudai Egyetem megbízásából részt vett egy magyar nyelvű ergonómiai kockázatértékelő módszer kidolgozásában.

1992 óta tagja a Magyar Ergonómia Társaságnak, 2007-től vezetőségi tisztségben.

 

Oktatott tárgy: Munkavédelem és ergonómia

Telefon: +36 1 463 30061

E-mail: mgx@erg.bme.hu

 

 

 

PAgnes_150_N1Patonai Ágnes  Okleveles könnyűipari mérnök, vezető tanácsadó

 

Több mint tíz éve dolgozik a minőség- környezet- és biztonságirányítás területén; IRCA vezető auditor, KIR és MEBIR vezető auditor, energiahatékonysági belső auditor, valamint Rapid ScoreCard és QPR Process Management tanácsadó.

2008-ban egy tanácsadó barátjával közösen létrehozott vállalkozása kkv kategóriában elnyerte a CSR Hungary 2012 Díjat.

Fő szakterületei: szabványosított menedzsment rendszerek kiépítése és működtetése (ISO 9001, ISO 14001, MSZ 28001, ISO 13485, MSZ 16001), valamint a folyamat- és teljesítménymenedzsment rendszerek kidolgozása, fejlesztése.

Mentorként támogatja kezdő vállalkozások indulását (Mentor-Net), vállalkozónők érvényesülését (Women Entrepreneurs), aktív szerepet vállal társadalmi programokban. 2012-ben ő tartotta az első TEDxWomen rendezvénysorozat magyarországi eseményének nyitó előadását.

 

Oktatott tárgy: Minőségügyi rendszerek

Telefon: +36 20 466 2634

E-mail: agnes.patonai@p2m.hu

 

 

Móróné dr. Zupkó Tímea okleveles közgazda, szervező üzemmérnökZT_150

 

1991 óta az ISD DUNAFERR Zrt. alkalmazottja, jelenleg a munka- és egészségvédelmi szakterület vezetője. Számos vállalatfejlesztési projekt résztvevője, irányítója. Mind a kontrolling rendszerek megalkotása és irányítása során, mind a vállalkozások összeolvadása, és a kiszervezések területén szerzett tapasztalatát több. mint 30 éve hasznosítja a felsőoktatásban főként vállalatgazdaságtan, controlling és vállalkozásmenedzsment tárgyak oktatójaként.

Emellett saját vállalkozásaiban 1992 óta foglalkozik üzleti tanácsadással, consulting cégének fő profilja a folyamatszervezés és a szabályozás területén biztosított támogatás.

 

Oktatott tárgy: Vállalkozásmenedzsment

Telefon: +36 30 587 5416

E-mail: morone.timea@gmail.com

 

 

Jelentkezési lapok és tájékoztatók letöltése:

 

 

SzakmSpec

 

Címünk: BME KJK LEAN

A BME székhelye és postacíme:1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3.
Lean ügyintézés: 1111 Budapest, Stoczek u. 2. St. épület III. emelet 303.
telefon: 463-1684
fax: 463-1163
e-mail: lean@lean.bme.hu

 

Globe

Globálisan használt eszköz a termelés optimalizálására

Eye

A lean megfigyeli a végfelhasználói igényeket

Recyc

A számukra a fölösleges elemeket leépíti

PPL

Az így felszabadult erőforrást újrahasznosítja és optimalizálja

Check

Globálisan használt eszköz a termelés optimalizálására

Bulb

A lean nem csak egy rendszer, hanem egy szemléletmód

2015-ös Diplomaosztó: