BME | Lean szakmérnök és specialista képzés

Lean Gyakorlat: 50%-kal csökkentettük a gyártósor által elfoglalt területet
Közzétéve: 2022.05.10.
Sikeres hétvégét és félévet zártunk a lean képzésen, megtartottuk az utolsó órákat, még van pár nap a szakdolgozatok leadásáig, azután következhetnek a vizsgák és remélhetőleg sikeres záróvizsgákkal fejezhetjük be a 6. tanévet.
A hétvége egyik gyakorlata egy gyártósor-kiegyenlítésről szólt, aminek az a lényege, hogy egy szalagrendszerű, nagy alapterületű, rugalmatlan operátor-kiosztású gyártást fejlesztünk. A cél az, hogy az elfoglalt területet legalább 50%-kal csökkentsük és a kihozatalt – nivellálást követően – 4 operátorral kevesebbel oldjuk meg olyan módon, hogy ebből a vevő nem vesz észre semmit.
A nagy létszámra való tekintettel két héttel ezelőtt már megtartottuk a hallgatók első felének a gyakorlat online térbe integrált változatát és az ott összegyűjtött tapasztalatokat már sikeresen be is építettük az eheti órába.
Azért is szeretem ezt a gyakorlatot, mert ennek a végeredménye nyitott, vagyis sok múlik a hallgatók ötletességén és kreativitásán, így mindig jó a hangulat. Azt is fontos kiemelni, hogy az évek során megszerzendő tapasztalat nagyon fontos és semmi más nem helyettesíti. Örömmel jelentem, hogy hallgatóink felhasználva a korábban megszerzett tudást, sikeresen abszolválták a kihívást, így a gyártósort nem költöztetik át Kínába.